Voor mijn masterstudie kreeg ik de opdracht om een oplossing te ontwerpen voor een E-bike producent met maaltijdbezorgers in Los Angeles als doelgroep. Ze fietsen vaak met haast en in het donker. In L.A. heb je niet echt fietspaden, waardoor veel ongelukken gebeuren. Ik bedacht dat fietsers, net als artiesten op een podium, in de spotlight zouden moeten staan. Zo ontstond het idee voor Ziemi, afgeleid van "Zie-mij".

Het concept van Biomotion is natuurlijk niet helemaal nieuw in de fietsbranche. Reflectoren op trappers, in spaken, en reflecterende kleding bestaan al langer. Maar om zichtbaar te zijn, heb je een lichtbron nodig. En op het moment dat een auto je ‘beschijnt’, is de reactietijd inmiddels beperkt. Ziemi maakt je eerder zichtbaar omdat je jezelf verlicht.

Al snel merkte ik dat ook in Nederland vraag was naar een veiligere verkeersomgeving. Door slechte of ontbrekende verlichting steeg het aantal verkeersdoden op de fiets naar een recordhoogte, dus besloot ik Ziemi op de Nederlandse markt te brengen. Het businessplan en de go-to-market strategie hebben we geoptimaliseerd bij YES!Delft en Ziemi is hierna officieel gepatenteerd door Arnold & Siedsma.

Om Ziemi te lanceren, startten we in 2020 een crowdfunding campagne. Dit voorkwam een banklening en liet direct zien of er animo was voor ons idee. Binnen een maand verkochten we de eerste 500 prototypes en haalden €36.000 op. In het debuutjaar verkochten we 2000 stuks.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt het idee achter Ziemi sterk. "Je bent goed zichtbaar en ziet een mens in plaats van een klein lampje. Dat is voor automobilisten fijn," legt hij uit. "Het heeft vooral een voordeel van dichtbij, want dan zie je wat de ander gaat doen. Een fietser kan onverwachte bewegingen maken en dat zie je door zo'n lampje dus sneller." 🤝

Foto uit Het Financieele Dagblad 2022